L-karnitiini

Karnitiini on aminohappo. Se on johdannainen aminohappo lysiinistä ja siitä on kaksi enantiomeeriä eli peilikuvaisomeeriä. Nämä ovat L-karnitiini eli levokarnitiini ja D-karnitiini eli dekstrokarnitiini. Kartiniinia muodostuu maksassa ja munuaisissa lysiinistä ja metioniinista. C-vitamiini on välttämätöntä karnitiinin synteesille. Karnitiinia saa myös ravinnon mukana etenkin liha- ja maitotuotteista.

Karnitiinilla on olennainen rooli rasva-aineenvaihdunnassa. Karnitiinin tehtävänä on kuljettaa aktiivisia rasvahappoja eläinsolun sytoplasmasta mitokondrioon. Mitokondrioissa rasvahapot pilkkoutuvat hengitysreaktiossa, ja niistä saadaan energiaa.

L-karnitiinin lähteet

Vida L-karnitiiniL-karnitiinia on luonnollisesti eniten punaisessa lihassa sekä maitotuotteissa. Muita L-karnitiinin lähteitä ovat mm. pähkinät, siemenet, palkokasvit, pavut, vihannekset, hedelmät ja viljat. L-karnitiinia on saatavilla myös lisäravinteena.

L-karnitiinin vaikutus rasvanpolttoon

Tutkimuksissa on todettu L-karnitiinin vähentävän kehon rasvaa, lisäävän lihasmassaa sekä parantavan suorituskykyä. Myös L-karnitiinin vaikutusta painonhallintaan on tutkittu, mutta varmaa näyttöä vaikutuksista ei vielä ole.

L-karnitiinin muita vaikutuksia

L-karnitiinin on todettu parantavan välittäjäaineiden toimintaa vanhuksilla. Tämän vuoksi L-karnitiinia suositellaan usein ravintolisänä iäkkäille ihmisille avuksi kognitiivisten toimintojen ja muistin ylläpitämiseen. Karnitiinilla on todettu olevan myös antioksidanttisia vaikutuksia.

Tutustu tästä laajaan valikoimaan L-karnitiinivalmisteita

L-karnitiinin rasvanpoltto-ominaisuuksiin liittyviä julkaisuja

  • Kent Sahlin. Boosting fat burning with carnitine: an old friend comes out from the shadow. (The Journal of Physiology 1.4.2011)