CLA

CLA:t eli konjugoituneet linolihapot ovat rasvahappojen ryhmä. CLA lyhenne on peräisin englanninkielisestä termistä conjugated linoleic acid.

CLA lähteet

Star Nutrition CLALuonnollisesti CLA:ta esiintyy pääasiassa liha- ja maitotuotteita. Eniten CLA:ta sisältää kengurun liha, mutta sitä on runsaasti myös naudanlihassa. Myös kananmunat ovat hyvä CLA:n lähde, ja tutkimusten mukaan CLA säilyy vahingoittumana jopa paistetussa kananmunassa. Eläinperäisten lähteiden lisäksi CLA:ta esiintyy joissakin sienilajeissa kuten herkkusienissä.

CLA:ta käytetään yleisesti myös lisäravinteena. CLA:n on monissa tutkimuksissa todettu helpottavan painonhallintaa. Yleisesti suositeltu annostus on noin 3g päivässä.

Vaikutukset painonhallintaan

CLA:n painonhallintaan liittyviä ominaisuuksia on tutkittu paljon. Tutkimuksissa on todettu, että CLA:n merkittävin vaikutus liittyy kehon koostumukseen. CLA vähentään rasvan määrää kehossa ja lisää kehon kiinteyttä. Parhaat tulokset on saatu 3,2g päiväannoksella, ja suuremmat annokset eivät ole tutkimuksissa lisänneet tai nopeuttaneet rasvanpolttoa. CLA:n vaikutuksia pidentään terveyttä kohentavina, sillä runsas rasvan määrä kehossa on todettu altistavan monille vakaville sairauksille.

On kuitenkin hyvä huomioida, että CLA ei ole yksinään ihmepilleri laihdukseen. Parhaat tulokset saa käyttämällä CLA:ta yhdessä terveellisen ruokavalion ja aktiivisen liikkumisen lisänä. Terveeliseten elämän tapojen kanssa käytettynä CLA tukee laihdutusta ja nopeuttaa näkyvien tulosten aikaansaamista.

Tutustu tästä laajaan valikoimaan CLA-tuotteita

Julkaisuja CLA:han liittyen

  • Whingham LD, Watras CA, Scholler DA. Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. (The American Journal of Clinical Nutrition (2009))